Het penaltysyndroom van Jasper Cillessen

Slechts tien minuten waren er gespeeld in het Stadio Comunale San Nicola in Bari. Met een 1-0 achterstand keek Jasper Cillessen recht in de ogen van Daniele de Rossi, de Italiaanse schutter die van elf meter mocht aanleggen om zijn ploeg van een ruimere voorsprong te voorzien. Met zijn azuurblauwe shirt veegde de schutter nog wat zweetdruppels van zijn voorhoofd, haalde diep adem en bewoog zich vervolgens in rap tempo naar de penaltystip. Op datzelfde moment knipperde Cillessen met zijn ogen en dook hij weifelend naar de linkerhoek. Rechts van hem zag hij hoe de bal laag langs de paal het doel in rolde: 2-0 Italië en een illusie armer. Nog nooit in zijn gehele profcarrière stopte Jasper Cillessen een strafschop.  

In de 121e minuut van de kwartfinale van het WK verraste Louis van Gaal het mondiale voetbalpubliek. Nog nooit eerder werd op een WK een reservedoelman ingebracht speciaal voor de strafschoppenserie. Die zaterdagnacht groeide reservedoelman Tim Krul uit tot nationale held; doordat hij twee penalty’s keerde, bekerde Oranje door naar de halve finale. In deze halve finale tegen Argentinië kwam het opnieuw aan op penalty’s. Dit keer was van Gaal echter door zijn wissels heen en schoten de Argentijnen op een keeper die eigenlijk gewisseld had moeten worden. Wat was er gebeurd als hij Cillessen wel weer zou hebben gewisseld? Een aantal tips voor Cillessen om te voorkomen dat dit scenario zich herhaalt op het EK in Frankrijk:

1) Succesvolle penaltykillers doen er alles aan om de schutter uit zijn concentratie te halen. Praat op hem in, kijk hem vreemd aan of maak opvallende bewegingen. Oefen desnoods het spaghetti loopje van Bruce Grobbelaar.

2) Een penalty is pas genomen zodra de schutter de bal heeft aangeraakt én de bal vervolgens weer helemaal stil ligt. Ballen kunnen een rare curve aannemen. Verlies de bal daarom nooit uit het oog

3) Doe inspiratie op bij je medespelers. Veldspelers blijken prima keepers te zijn wanneer het er op aankomt.

Succes Jasper, gotta catch ‘em all!

Tweet van Tussendelinies.nl
Tweet van Tussendelinies.nl


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s